Päivitetty: 30.12.2020

VPN saattaa olla monelle tuttu, mutta kaikki eivät pidä sovellusta hyödyllisenä. Tietoturva ja yksityisyys ovat kuitenkin tärkeitä ominaisuuksia tietokoneen käytössä ja tämä on korostunut entisestään internetin levitessä yhä laajemmalle alueelle. Mitä enemmän ihmisiä saa internetin käyttöönsä, sitä enemmän esiintyy myös huijareita, jotka haluavat saada sinusta selville kaiken mahdollisen tiedon. Tietokoneemme sisältävät paljon arkaluontoista materiaalia, joiden suojaaminen on tärkeää.

VPN on helppo asentaa

Nykyisin VPN-palvelut ovat helposti kaikkien saatavilla, joten sen ei enää pitäisi olla este palvelun hankkimiselle. VPN-sovelluksen saa hankittua kaikkiin laitteisiin tietokoneista älypuhelimiin. VPN-palveluntarjoaja tarjoaa sinulle palvelun hankkimisen yhteydessä selkeät ohjeet siihen, kuinka palvelu otetaan käyttöön. Vaihtoehtoina on palvelun asentaminen kaikille laitteille erikseen, mutta mikäli omaat VPN-yhteensopivan reitittimen, voit asentaa VPN:n suoraan reitittimeen, jolloin kaikki internetiin kyseisen reitittimen kautta Wifi-verkkoon yhdistetyt laitteet pääsevät nauttimaan suojatusta VPN-yhteydestä.

VPN säästää rahaa

VPN estää myös esimerkiksi maakohtaisesti kohdennetut mainokset ja joidenkin kauppiaiden käyttämän, sijaintiin perustuvan hinnoittelun. Osa verkkosivuista käyttää nykyaikana ns. dynaamista hinnoittelua, jolloin tiettyjen alueiden asiakkaille tarjotaan korkeampia hintoja kuin muille. Siksi esimerkiksi matkustaminen lentoineen ja hotelleineen saattaa muuttua halvemmaksi, jos muutat VPN-palvelun kautta sijaintitietosi toiseen maahan. Asia on helppo testata verkkokaupassa vierailemalla samalla sivustolla useamman eri maan verkon kautta.

VPN mahdollistaa pääsyn estetyille sivustoille

Osa sivuista on myös rajoitettu siten, että ne toimivat vain tietyistä maista käsin. Siksi esimerkiksi osa sivuista ei toimi EU:n alueella GDPR-lainsäädännön vuoksi. Tämä yleinen tietosuoja-asetus toi verkkosivuille paljon lisää vastuuta, joten osa EU-alueen ulkopuolisista palveluntarjoajista katsoi parhaaksi vaihtoehdoksi estää sivujensa toiminta EU-maihin. Osa verkkosivuista taas on suunnattu tarjoamaan palveluita vain tietyn maan kansalaisille, jolloin niitä voi katsoa vain kyseisestä maasta käsin. VPN mahdollistaa pääsyn näille sivuille, kunhan muutat sijaintisi sellaiseen maahan, jossa sivut toimivat.

VPN mahdollistaa suoratoistopalvelujen monipuolisen käytön

Kaikki suoratoistopalvelut, kuten Netflix, eivät jaa koko valikoimaansa kaikkien maiden kansalaisille. Saatat esimerkiksi törmätä YouTubessa käydessäsi tekstiin, että video ei ole käytössä maassasi. VPN on tähän oivallinen ratkaisu, sillä EU:n asetusten mukaan suoratoistopalvelujen käyttö VPN-yhteyden kautta on täysin laillista, koska tietoja ei tallenneta tietokoneelle.