Päivitetty: 30.12.2020

Windscribe logo

Windscribe on kanadalainen VPN, joka on yksinkertainen ja helppo käyttää. Mikäli kaipaat absoluuttisesti parasta yksityisyydensuojaa, ei Windscibe välttämättä ole kaikkein paras vaihtoehto – Kanadan lainsäädäntö ei nimittäin mahdollista kaikkein parasta yksityisyydensuojaa.

Miten Windscribe VPN eroaa muista VPN-palveluista?

VPN-palvelut vaikuttavat yleensä ensivaikutelmaltaan samanlaisilta – jokaisen palvelun valikoimiin kuuluu tuhansia palvelimia vähintään kymmenissä eri maissa, ja kaikki lupaavat tehdä nettiselailusta yhtä lailla yksityisempää. Kysymys siis kuuluukin, miten Windscribe VPN eroaa kilpailijoistaan?

Windsciben mielenkiintoisimpina ominaisuuksina on Double Hop, joka mahdollistaa yhteyden muodostamisen kahden palvelimen kautta. Tietääksemme tätä ominaisuutta ei ole saatavilla missään muussa VPN-palvelussa.

Toinen erikoisuus on Timezone Spoofing, jonka avulla voit muuttaa aikavyöhykettäsi niin, että nettiselailusi vaikuttaa aidosti tulevan siitä maasta, johon yhteys on muodostettu.

Windscribe VPN – ominaisuudet

Käydäänpä seuraavaksi hieman tarkemmin läpi Windscibe VPN:n ominaisuuksia. Yleensä tärkeintä VPN-palvelua valitessa on yksityisyydensuoja ja turvallisuus, mutta luonnollisesti myös muilla ominaisuuksilla, kuten nopeudella, on paljon merkitystä.

Käyttökokemus

Windscibe VPN on varsin helppokäyttöinen palvelu. Ohjelmiston lataaminen onnistuu vaivattomasti, eikä sitä edeltävä rekisteröityminenkään tuota ongelmia. Palvelu soveltuu mainiosti myös aloittelevalle käyttäjälle kätevän ”cruise control” -ominaisuuden ansiosta, jolloin parhaan yhteyspisteen valitseminen tapahtuu automaattisesti. Mikäli palvelinta haluaa vaihtaa, myös tämä onnistuu helposti ja ilman turhaa vaivaa.

Windscriben käyttö onnistuu kaikilla yleisillä käyttöjärjestelmillä. Valikoimista löytyy lisäksi selainlaajennukset Operalle, Firefoxille ja Chromelle.

Palvelimet

Windscribe tarjoaa VPN-palvelunsa käyttäjille yli 300 palvelinta 50:ssä maassa. Tämä on melko pieni määrä verrattuna suositumpiin VPN-palveluihin. Esimerkiksi ExpressVPN ja NordVPN tarjoavat molemmat käyttäjilleen tuhansia palvelimia yli sadassa eri maassa.

Miksi palvelinten määrällä sitten on merkitystä? Etenkin palvelinten sijainnin määrällä on merkitystä, sillä esim. suoratoistopalvelujen katsominen voi edellyttää palvelimen sijaintia jossain tietyssä maassa. Mikäli vaihtoehtoja on esimerkiksi vain viisi, voit yhdistää VPN:n kautta nettiin vain viiden sijainnin kautta. Suurempi määrä palvelimia yleensä indikoi myös parempaa nopeutta, sillä palvelimet eivät tällöin ruuhkaudu niin helposti.

Nopeus

VPN-palvelun käyttö vaikuttaa lähestulkoon aina netin nopeuteen. Tiedonsiirto kulkee pidemmän matkan VPN:n yhteyden ollessa päällä, joka hidastaa yhteyttä. Useimmiten huonoissa VPN-palveluissa yhteys saattaa hidastua merkittävästi, kun taas hyvät palvelut toimivat lähes samalla nopeudella kuin yhteys ilman VPN:ää.

Testien mukaan Windscribe VPN hidastaa yhteyttä melko paljon; latausnopeus voi olla jopa 45% hitaampi kuin ilman VPN:n käyttöä. Parhaissa VPN-palveluissa nopeuden hidastuminen on yleensä n. 30%. Mikä tärkeämpää, parhaiden palvelujen kohdalla hidastuminen on yleensä samaa luokkaa palvelimesta riippumatta, kun taas huonommissa palveluissa hitaus voi vaihdella paljonkin palvelimesta riippuen.

Vaikka luvut olivatkin suuria Windscriben kohdalla, ei käytännössä netin hidastumista juurikaan huomannut.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun suhteen tärkeintä Windscribessä on nettisivut. Sivustolta löytyy apua asennusohjeista FAQ-osioon ja tietopankkiin. Lisäksi apua voi kysyä tarkemmin Windscriben Redditistä löytyvältä foorumilta. Ohjeet ovat selkeitä, joten apua mahdollisiin ongelmiin löytyy helposti ja nopeasti.

Mikäli eteen tulee kiireellisiä ongelmia ja haluat apua suoraan asiakaspalvelijalta, on tämä hieman hankalaa ja hidasta. Livechattia ei ole, puhelinnumerosta puhumattakaan. Asiakaspalveluun onkin mahdollista saada yhteys ainoastaan sähköpostin kautta.

Asiakaspalvelun laatu kannattaa ottaa huomioon VPN-palvelua valitessa, sillä yllättäviin ongelmiin on mukava saada apua nopeasti. Pienten asetusten kanssa säätäminen voi olla joskus yllättävän hankalaa ja hidasta, mikäli asiakaspalveluun ei ole mahdollista ottaa yhteyttä nopeasti ja helposti.

Toimivuus Kiinassa

Kiinassa asuvat tai usein matkailevat henkilöt usein tietävät, kuinka tärkeää on omata sopiva VPN-palvelu vieraillessaan maassa. Kiinassa monet nettipalvelut – kuten Googlen palvelut – on kokonaan blokattu. Oikean VPN:n avulla blokkaukset on kuitenkin mahdollista kiertää.

Windscibe VPN toimii tietojemme mukaan ongelmitta myös Kiinassa. Windscriben avulla on siis mahdollista käyttää mm. Gmailia, Google Calendaria ja Facebookkia myös Kiinassa.

Valitettavasti emme kuitenkaan onnistuneet löytämään tietoa siitä, toimiiko palvelut myös Windscriben maksuttomalla versiolla. Ainoat luotettavat kokemukset olivat peräisin maksullista versiota käyttäneiltä henkilöiltä. Windscriben maksullinen versio ei myöskään ole halvin vaihtoehto Kiinan estojen kiertämiseen – mm. NordVPN toimii maassa yhtä lailla hyvin, ja palvelun hinta on edullisempi.

Yhteensopivuus suoratoistopalvelujen kanssa

Monet ottavat VPN:n käyttöön kiertääkseen suoratoistopalvelujen maarajoitukset. Tietojemme mukaan myös Windscibe VPN toimii ainakin Netflixin kanssa. Netflixin kohdalla Windscibe lupaakin toimivuustakuun, ja palvelulla on striimaamiseen käytössään erillisiä palvelimia.

Netflix ei kuitenkaan käyttäjien kokemusten mukaan toimi oikein Windsciben ilmaisversiolla. Netflixiin voi päästä kirjautumaan sisään oikein, mutta elokuvan tai sarjan katsominen ei onnistu. Netflix voi tällöin ilmoittaa error-viestillä palvelun toimimattomuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Netflix on havainnut käyttäjän olevan yhdistettynä VPN-palveluun.

Netflix pyrkii tunnistamaan VPN-palvelujen käyttäjät IP-osoitteen perusteella. Jos palveluun kirjautuu paljon käyttäjiä samasta IP-osoitteesta, tämä tarkoittaa käytännössä aina VPN-palvelun käyttöä. Tällöin Netflix voi yksinkertaisesti estää kyseisen IP-osoitteen käytön. Premium-palvelujen (toisin sanoen maksullisten VPN-palvelujen) käytössä on kuitenkin valtava määrä palvelimia ja IP-osoitteita, joten palveluun kirjautuvien käyttäjien määrä per IP-osoite on pieni. Tällöin Netflix ei pysty estämään IP-osoitteita ainakaan yhtä tehokkaasti. Lisäksi palvelimet vaihtuvat laadukkailla VPN-palveluilla koko ajan.

Hinta

Hinnoittelultaan Windscribe VPN on kohtuullinen, joskin ei aivan edullisimmasta päästä. Kuten yleensä, myös tässä palvelussa hinnoittelusta on mahdollista säästää reippaasti pidemmällä tilauksella. Vuositilaus on 55% edullisempi kuin kuukausitilaus, joka on hinnaltaan 9 dollaria kuukaudessa. Vuositilauksen hinnaksi jää näin ollen 4,08 dollaria kuukaudessa.

Tilauksen hintaan sisältyy VPN-palvelun lisäksi myös Adblocker, eli mainostenesto-ohjelma.

Windscriben maksutapoihin kuuluu Paypal, Payment Wall, kryptovaluutat kuten Bitoin sekä pankki- ja luottokortit.

Windscribe VPN – yhteenveto

Windscribe sijoittuu arviomme mukaan VPN-palveluissa ”ok”-kategoriaan. Palvelu on ihan ok monilla osa-alueilla, mutta ei oikein loista tai erotu millään alueella. Vaikka palvelu on siis kaiken kaikkiaan hyvä, on jopa edullisempaan hintaan saatavilla myös parempia ominaisuuksia omaavia VPN-palveluja. VPN-palvelua valitessa kannattaa lukea artikkelimme paras VPN 2020.