Päivitetty: 18.1.2021

Markkinoilta löytyy tänä päivänä kymmeniä VPN-palveluntarjoajia, jotka muistuttavat ominaisuuksilta toisiaan enemmän tai vähemmän. Se, miksi suurin osa käyttäjistä maksaa VPN-palvelusta, on kuitenkin palvelun tarjoama yksityisyys ja suoja. On yllättävää, miten helposti kolmannet osapuolet voivat onkia tietojamme verkossa liikuttaessa. Tästä syystä niin monet ihmiset ympäri maailmaa ovat yhä kiinnostuneempia VPN-palveluiden tarjoamasta turvasta.

Suojattu verkkoyhteys VPN-palvelun avulla

Yksi VPN-palveluiden merkittävimmistä valttikorteista on suojattu verkkoyhteys, joka auttaa esimerkiksi piilottamaan käyttäjän IP-osoitteen sekä suojaamaan tämän verkkoyhteyden uteliailta silmiltä, kuten hakkereilta, evästeiltä ja miltä tahansa muulta toiminnolta, joka kerää käyttäjistä tietoa.

Kysynnän kasvaessa VPN-palveluntarjoajat ovat kehittäneet palveluitaan entisestään. Sen lisäksi, että yhteyttä ovat suojaamassa korkeimmat mahdolliset salaustasot sekä markkinoiden turvallisimmat protokollat, palveluntarjoajat ovat höystäneet palveluitaan useilla lisäominaisuuksilla, jotka auttavat nostamaan VPN-yhteyden tuoman turvatason täysiin uusiin ulottuvuuksiin. Yksi näistä on Kill Switch -toiminto, joka löytyy tänä päivänä jo useilta kymmeniltä tunnetuilta VPN-palveluntarjoajilta. Mutta miten se käytännössä ottaen toimii?

Kill Switch eli tappokytkin

Kill Switch eli tappokytkin on mielenkiintoinen VPN-ominaisuus, jonka pääasiallisena tehtävänä on suojata tietokoneen, puhelimen tai tabletin Internet-yhteyden silloin, kun VPN-yhteys katkeaa. Syy VPN-yhteyden tippumiselle voi löytyä esimerkiksi käytetyssä VPN-protokollassa, verkon ruuhkautumisessa, palomuurin tai virustorjuntaohjelman asetuksissa tai yksinkertaisesti liian heikossa signaalissa.

Juuri Kill Switch toimii ratkaisevassa osassa tämän ongelmatilanteen kohdalla, sillä sen tehtävänä on varmistaa, että käyttäjän suojaustaso ei laskisi, eikä tätä myötä käyttäjän IP-osoite paljastuisi VPN-yhteyden katkeamisen aikana. Joillakin VPN-palveluntarjoajilla tämä ominaisuus tulee automaattisesti päälle kytkettynä. Muissa tapauksissa Kill Switchin toiminta tulee määrittää asetuksista itse.

Kill Switchin toimintaa on onneksi varsin yksinkertaista ymmärtää; jos ominaisuus on aktivoituna, dataa ei lähetetä (eli se suojataan) silloin, kun VPN-yhteys ei ole käytössä. Jos taas ominaisuus kytketään pois päältä, Internet-yhteys toimii normaalisti, vaikka VPN-yhteys olisi pois päältä.

Kill Switch voi olla sekä aktiivinen että passiivinen. Aktiivinen Kill Switch on suunniteltu niin, että VPN-yhteyden ollessa katkaistuna se auttaa estämään yhteyden muodostamisen vaarallisina tai epäilyttävinä miellettyihin verkkoihin. Vaikka toisin voisi olettaa, passiivinen Kill Switch on aktiivista Kill Switchiä turvallisempi, sillä VPN-yhteyden ollessa katkaistuna tämän toiminnon tehtävänä on lopettaa signaalin vastaanottaminen palvelimelta kokonaan.

Koska itse VPN-palvelimen hakkerointi on käytännössä katsoen mahdotonta, monet hakkerit ja haittaohjelmat pyrkivät hyökkäämään käyttäjän tietoihin juuri sinä hetkenä, kun VPN-yhteys syystä tai toisesta katkeaa. Koska Kill Switch vahtii VPN-yhteyttä koko ajan taustalla, se tunnistaa heti ongelman lähteen ja suojaa verkkoyhteyden automaattisesti sillä aikaa, kun VPN-yhteys palaa takaisin. Tällöin myöskään kolmannet osapuolet eivät pääse vakoiluohjelmien, evästeiden ja muiden haittaohjelmien kautta käyttäjänä tietokoneelle, puhelimelle tai verkkoon.

Onko Kill Switch välttämätön ominaisuus VPN-palvelussa?

Kill Switch on tänä päivänä erittäin tärkeä osa VPN-palveluntarjoajien ylläpitämää turvatasoa. Toisin sanoen Kill Switchin olemassaolo on tärkeä tekijä silloin, kun puhutaan verkkoyhteyden asianmukaisesta suojauksesta – tietysti aina niin pitkään, kun se toimii kunnolla.

On tärkeää, että VPN-palveluntarjoajat kykenevät takamaan käyttäjilleen moitteettomasti toimivan Kill Switch -toiminnon. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että tämän ominaisuuden olemassaolo on täysin turha, jos se ei kykene suojaamaan käyttäjän yksityisyyttä täydellisesti silloin, kun VPN-yhteys katkeaa.

Mistä sitten tietää, että Kill Switch toimii niin kuin pitää? Kill Switchin toimintaa on onneksi mahdollista testata. Yksinkertaisimmillaan se käy seuraavalla tavalla:

1. Kirjaudu VPN-sovellukseen ja muodosta yhteys haluttuun palvelimeen.
2. Siirry haluamallesi verkkosivustolle tai vaihtoehtoisesti käynnistä esimerkiksi torrent-ohjelma.
3. Kill Switchin testaamiseksi katkaise tässä kohtaa yhteys VPN-palvelimesta, mutta anna VPN-asiakkaan käydä taustalla.
4. Tarkista seuraavaksi, toimiiko Internet-yhteys (tai vastaavasti torrent-liikenne) normaalisti.

Lopputulos: Jos Internet-yhteys (tai torrent-liikenne) pysäytetään automaattisesti, Kill Switch toimii hyvin. Jos yhteys pysyy normaalina tai yhteyden katkaisemisessa esiintyy viivettä, Kill Switchin toiminnossa on todennäköisesti jotakin vikaa. Tässä tilanteessa on hyvä ottaa yhteyttä omaan VPN-palveluntarjoajaan tilanteen selvittämiseksi.

Yhteenvetona

Vaikka onkin totta, että jokainen käyttäjä asettaa VPN-palvelulle omat kriteerinsä, kaikki haluavat aivan varmasti, että VPN-palvelu tarjoaa rahoille vastinetta. Ja koska VPN-palvelun tärkeimpänä tehtävän on suojata käyttäjänsä yksityisyyttä verkossa liikuttaessa, toimivan Kill Switchin olemassaolo muiden turvaominaisuuksien rinnalla on merkittävä etu.

Markkinoiden jatkuvan kilpailun ansiosta VPN-palveluntarjoajat tietävät hyvin, että VPN-palvelun turvaominaisuudet – tehokas Kill Switch mukaan lukien – on todellinen valttikortti. Yksikään laadukas VPN-palveluntarjoaja ei halua saada alalla kyseenalaista mainetta epäluotettavana yrityksenä, joten käyttäjät voivat olla lähes varmoja siitä, että nämä yritykset tekevät jatkuvasti töitä käyttäjiensä yksityisyyden turvaamiseksi nyt ja tulevaisuudessa.