Päivitetty: 30.12.2020

Kekseliäällä karhuteemalla varustettu TunnelBear on ehtinyt suhteellisen lyhyen elinkaarensa aikana kasvattamaan mainetta ja mammonaa VPN-palveluntarjoajien keskuudessa. Kuinka hyvin TunnelBearin karhut sitten kykenevät puolustamaan turvallisuuttasi ja yksityisyyttäsi verkossa liikuttaessa? Katsotaanpa alta lisää.

Tunnelbear VPN

TunnelBear VPN – ominaisuudet

Laadukasta VPN-palvelua valittaessa meidän tulee hinnan lisäksi kiinnittää huomiota myös moniin tärkeisiin ominaisuuksiin, kuten turvallisuustasoon, loki-käytäntöön, asiakaspalveluun, yhteysnopeuksiin sekä muihin mahdollisiin lisäominaisuuksiin. Tässä lyhykäisyydessään TunnelBearin tärkeimmät ominaisuudet:

Turvallisuus

Tunnetun tietoturvayhtiön McAfeen omistama TunnelBear suojaa verkostonsa jo alan standardiksi kehkeytyneellä 256-bittisellä AES-salausmenetelmälllä, jota ovat tukemassa markkinoiden turvallisimmat protokollat, OpenVPN, IKEv2 ja IPSec. Plussaa saavat myös TunnelBearin omat lisäominaisuudet Vigilant Mode (Kill Switch) sekä GhostBear-toiminto, joka kiertää VPN-estot naamioimalla VPN-yhteyden normaaliksi HTTPS-liikenteeksi.

TunnelBearin yksi ehdottomista vahvuuksista on myös se asenne, millä se suhtautuu asiakkaidensa yksityisyyteen. Yhtiön sivuilta löytyvä tietosuojakäytäntö on helposti ymmärrettävä ja selkeä. Iloinen yllätys piilee myös TunnelBearin ilmaisversiossa, sillä palvelua ei rahoiteta mainoksilla, jolloin ilmaiskäyttäjät voivat olla varmoja siitä, että myös heidän yksityisyytensä on TunnelBearilla turvassa.

Käyttökokemus

Käyttökokemukseltaan TunnelBear on erittäin aloittelijaystävällinen, puhumattakaan sen viihdyttävästä ja kekseliäästä karhu-teemasta. Sekä sovelluksesta että sivustolta löytyy vain hyvin vähän teknistä sanastoa, joten palvelun ominaisuuksiin on ensikertalaisenkin helppo tutustua. Tämä voi toki tuottaa pettymyksen kokeneemmalle käyttäjälle, sillä TunnelBear jakaa hyvin vähän yksityiskohtaista tietoa palvelun ominaisuuksista.

Itse sovelluksen asennus ei voisi olla helpompaa ja VPN-yhteyden muodostaminen käy muutamissa minuuteissa. Mainittakoon vielä, että TunnelBear tukee VPN-yhteyttä iOSin, Androidin, Macin, ja Windowsin laitteilla sekä Chromen, Firefoxin ja Operan laajennuksilla. Huomioimisen arvoista on, että jotkut käyttäjät ovat havainneet Windows-sovelluksella joitakin DNS-vuotoja ja bugeja. Nämä viat TunnelBear on kuitenkin viimeisimpien tietojemme mukaan korjanneet.

Palvelimet

TunnelBearilta löytyi arvosteluhetkellä palvelimia yhteensä 23:ssa maassa. Tällä määrällä ei kovin päästä kehuskelemaan, sillä yhtiön suurimmilla kilpailijoilla, kuten ExpressVPN:llä ja CyberGhostilla, on tarjottavanaan jopa tuhansia palvelimia yli 90:ssä maassa.

Plussaa TunnelBear saa ehdottomasti siitä, että se käyttää jokaisessa sijainnissaan omia palvelimia, jotka parantavat ehdottomasti palvelinten turvallisuutta. Vielä vähän aikaa sitten TunnelBearilla oli myös palvelimia, joilla pääsi käsiksi Kiinassa sijaitseviin sivustoihin, mutta Kiinan uuden lainsäädännön seurauksena TunnelBear on päättänyt vapaaehtoisesti keskeyttää nämä palvelimensa.

Palvelinten suorituskyky

Nopeustesteissä TunnelBearin yhteysnopeudet yltävät reiluun keskikastiin – tämä tarkoittaa siis sitä, että palvelinten nopeudet eivät ole markkinoiden nopeimpia, mutta eivät myöskään liian hitaita. Keskimääräisesti yhteysnopeudet tippuivat VPN-yhteyden ollessa päällä vain noin 25-35% alkuperäisestä. Lähi- ja kaukoserverien välillä ei esiintynyt suuria muutoksia, eli niin HD-kuvan toistaminen kuin suurempienkin tiedostojen jakaminen onnistuu TunnelBearin suojatulla yhteydellä ongelmitta.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun puolella TunnelBearin pisteet jäivät uupumaan. Live-chatin puute ja jokseenkin alkeellinen TunnelBear Bot-palvelu, joka ei ymmärtänyt kaikkia esittämiämme kysymyksiä, eivät ainakaan aluksi anna kovin positiivista kuvaa asiakaspalvelun laadusta.

Sivuston Help-osiosta löytyvät oppaat tarjoavat kuitenkin hyödyllistä tietoa moniin ongelmatilanteisiin helposti ymmärrettävällä kielellä. Asiakaspalvelijan saa kiinni vain kirjautumalla sisään ja lähettämällä tukipyynnön. Tarkempia asiakaspalvelun aukioloaikoja emme löytäneet mistään, mutta viesteihin vastataan TunnelBearin mukaan 24 tunnin sisällä. Keskimäärin asiakkaiden viesteihin vastataan kuitenkin jo 2-12 tunnin sisällä.

Yhteensopivuus suoratoistopalveluiden kanssa

Koska monet käyttäjät hakevat VPN-palvelua nimenomaan suoratoistopalveluiden maakohtaisten estojen murtamiseen, ajankohtaiseksi kysymykseksi nousee se, onnistuuko TunnelBear tässä tehtävässä?

Teoriassa TunnelBearin palvelinten tulisi pystyä murtamaan maakohtaiset estot. TunnelBear ei ole kuitenkaan eritellyt sovelluksessaan, mitkä palvelimet tähän pystyvät, joten käyttäjän täytyy kokeilla näitä palvelimia itse. Arviointihetkellä TunnelBearin palvelimet eivät valitettavasti pystyneet kiertämään esimerkiksi Yhdysvaltojen Netflixin, Amazon Prime Videon tai BBB iPlayerin asettamia estoja.

Hinta

Hinnaltaan TunnelBear on kieltämättä yksi markkinoiden edullisimmista vaihtoehdoista. Ilmaispalvelu tuo asiakkaiden käyttöön vaivaiset 500MB rajoitetun kaistanleveyden, mutta lisädataa on mahdollista ansaita twiittaamalla yhtiöstä Twitterissä.

Maksullisten tilausten hinnat eivät toki päätä huimaa; Unlimited-paketista saa pulittaa 9,99 dollaria kuukausittain veloitettavasta tilauksesta, 4,99 dollaria kuukaudessa vuoden mittaisesta tilauksesta tai 3,33 dollaria kuukaudessa kolmen vuoden mittaisesta tilauksesta. Ryhmäkäyttöön suunnatusta Teams-paketista saa puolestaan maksaa 5,75 dollaria per käyttäjä per kuukausi.

Huomio, tilauksiin ei sisälly rahat takaisin -takuuta taikka ilmaista kokeilujaksoa, joten suosittelemme testaamaan ilmaispalvelua ennen ostopäätöksen tekemistä.

TunnelBear – Yhteenveto

Kyllä, TunnelBear on teemaltaan suloinen, värikäs, viihdyttävä ja kekseliäs. Se kuitenkin ottaa myös käyttäjiensä turvallisuuden ja yksityisyyden tosissaan. Ilmainen palvelu on todella rajallinen, mutta toisaalta maksullisten tilausten hinnat eivät haukkaa lompakosta liian suurta palaa.

TunnelBear tarjoaa lähes kaikki tarvittavat VPN-palvelun edut edulliseen hintaan. Palvelu on kuitenkin riisuttu monista kätevistä lisäominaisuuksista, joita monet muut markkinoiden VPN-palvelut taas tarjoavat, ja usein lähestulkoon samaan hintaan. Kaiken kaikkiaan voimme kuitenkin todeta, että TunnelBear tarjoaa helppokäyttöisen, luotettavan ja suoraviivaisen VPN-ratkaisun niille käyttäjille, jotka eivät halua maksaa VPN-yhteydestä liikaa.