Päivitetty: 30.12.2020

SurfEasy VPN eli “Surffaa helposti” VPN antaa meille nimellään lupauksen helposta, turvallisesta ja mutkattomasta käyttökokemuksesta verkon saloissa liikuttaessa. Kanadassa päämajaansa pitävä SurfEasy vaikuttaakin ensisilmäyksellä suoraviivaiselta ja mutkattomalta VPN-palveluntarjoajalta. Mutta onko tällä huomattavasti kilpailijoitaan edullisemmalla VPN-palvelulla tarjottavanaan kaikkea, mitä käyttäjä kuin käyttäjä tarvitsee turvalliseen ja anonyymiin Internetin käyttöön?

SurfEasy VPN ominaisuudet

Seuraavassa osiossa uppoudumme tarkemmin SurfEasyn ominaisuuksiin, eli sen turvatasoon, lokikäytäntöön, palvelimiin, asiakaspalveluun, soveltuvuuteen suoratoistopalveluiden kanssa sekä tietysti siihen, millaisia hintoja sillä on uusille asiakkailleen tarjota.

Turvallisuus ja yksityisyys

Yllätykseksemme SurfEasy kertoo kotisivuillaan hyvin lyhyesti siitä, millaisilla suojaominaisuuksilla palvelu on turvattu. Selviää, että palvelu käyttää yhteyden suojaamiseen pankeista tuttua salaustasoa, joten voimme olettaa, että kyseessä on monien muiden VPN-palveluiden käyttämä 256-bittinen AES-salaus, joka on tällä hetkellä myös kaikkein paras.

Armeijatason salauksen lisäksi käyttäjiä on suojaamassa Tracker Blocker -ominaisuus, jonka avulla
palvelun algoritmit estävät verkkosivujen käyttämät seurantaevästeet. Oletusprotokollana Windowsin ja Androidin laitteille on tarjolla OpenVPN, kun taas Macin ja iOSin laitteet saavat käyttöönsä IPSec-protokollan. SurfEasy on pärjännyt hyvin myös IP- ja DNS-vuotoja mittaavissa testeissä. Kill Switch -toiminto puuttuu kuitenkin palvelulta kokonaan.

Mitä käyttäjien yksityisyyteen tulee, SurfEasyn tietosuojakäytäntö tuottaa heti alkuun pienen pettymyksen, sillä sivustolta on siirryttävä SurfEasyn nykyisen omistajan, yhdysvaltalaisen NortonLifeLockin omille verkkosivuille. Vaikka SurfEasy kertoo ottavansa käyttäjiensä yksityisyyden tosissaan, NortonLifeLockin tietosuojakäytännöstä selviää, että käyttäjistä kerätään rekisteröitymisen yhteydessä annettavien tietojen lisäksi dataa muun muassa IP-osoitteen, evästeiden sekä laitteen ID-tunnuksen muodossa. Näitä tietoja puolestaan voidaan luovuttaa kolmansille osapuolille esimerkiksi sovittujen palvelujen tarjoamiseksi.

Tästä voisimme vetää sen johtopäätöksen, että SurfEasy ei ole ainakaan vielä täyden nollalokin VPN-palvelu. Jäimmekin kaipaamaan palvelulta myös huomattavasti selkeämpää ja suoraviivaisempaa otetta käyttäjien yksityisyyteen liittyen.

Käyttökokemus

Sekä SurfEasyn verkkosivut että sovellukset on riisuttu kaikesta turhasta – kirjaimellisesti. Tämä tuo mukanaan hyviä uutisia käyttäjille, jotka haluavat päästä suoraan asiaan ja käyttää palvelua nopeasti ja vaivattomasti. Alkeellinen sovellus ei toki välttämättä ole kokeneemman käyttäjän mieleen, sillä sovelluksen oletusasetuksia ei voi juurikaan räätälöidä omien tarpeiden mukaisesti.

Palvelimet ja yhteysnopeudet

Arvioinnin hetkellä SurfEasyn verkosta löytyi 2000 palvelinta 31:sta eri maasta. Kuitenkin, kun siirrymme tarkkailemaan tarkemmin palvelinten listaa, palvelimia olikin tuhat kappaletta 16:ssa eri maassa (mobiililaitteille) tai 28:ssa eri maassa (työpöytäversioille). Näppäilyvirhe vai kenties viekas tapa houkutella asiakkaita palvelun leiviin? Plussaa SurfEasy saa kuitenkin siitä, että osa sen palvelimista onnistuu viimeisten tietojemme mukaan murtamaan myös Kiinan suuren muurin.

Mitä yhteysnopeuksiin tulee, vaikka kaukopalvelimilla yhteydet valitettavasti tippuivat keskimääräistä enemmän, SurfEasyn palvelimet pärjäsivät testeissä loistavasti nimenomaan lähietäisyyksillä. Jos siis haet salamannopeita VPN-yhteyksiä, SurfEasylla tämä onnistuu lähellä omaa sijaintiasi olevien palvelinten kautta.

Asiakaspalvelu

SurfEasyn asiakaspalvelu palvelee live-chatin, puhelimen ja sähköpostin välityksellä paikalliseen aikaan 9AM-5PM. Tämä varmasti hidastaa esimerkiksi Euroopassa ja Aasiassa asuvien käyttäjien ongelmanratkaisua, mutta toisaalta itse asiakaspalvelun laatu ja tehokkuus on SurfEasylla lähes huipputasoa. Viesteihin vastataan sähköpostin kautta vuorokauden sisällä ja live-chatin ollessa auki saimme ystävällisiä ja ammattimaisia vastauksia asiakaspalvelijalta vain muutamassa minuutissa.

Yhteensopivuus suoratoistopalveluiden kanssa

Monet laadukkaatkin VPN-palveluntarjoajat ovat joutuneet painimaan Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden asettamien maakohtaisten estojen kanssa, eikä SurfEasy ole tähän sääntöön poikkeus.

Vaikka SurfEasyn asiakaspalvelusta kerrottiin, että he tekevät alati töitä pyrkiäkseen saamaan palvelimensa toimimaan Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden sisällön avaamisessa, tällä hetkellä käyttäjät jäävät valitettavasti nuolemaan näppejään. P2P-tiedostojen jakamista SurfEasy kuitenkin tukee avoimesti, tämä toki toimii vain työpöytäversiossa.

Hinta

SurfEasylla oli arvosteluhetkellä kaksi uuden asiakkaan tilausta: kuukausitilaus 5,99 dollarin hintaan tai vuositilaus 29,88 dollarin hintaan. Hinta on voimassa sekä mobiiliversiossa (tukee 1 laitetta samanaikaisesti) sekä työpöytäversiossa (tukee 5 laitetta samanaikaisesti). On sanomattakin selvää, että kyseessä on moniin kilpailijoihinsa nähden varsin edullinen VPN-palvelu.

Vaikka sivustolla ei avoimesti mainosteta, jokainen uusi käyttäjä voi tilin rekisteröinnin yhteydessä saada ilmaisen Starter-tilauksen 500MB datalla varustettuna. Vaikka ilmaistilauksen ominaisuudet eivät vastaa maksullisten pakettien sisältöä, kyseessä on silti mukava lisä, jonka avulla uudet käyttäjät voivat testata palvelua riskittä. Maksullisiin tilauksiin kuuluu myös 14 päivän rahat takaisin -takuu.

SurfEasy VPN yhteenveto

SurfEasyn edulliset hinnat houkuttelevat testaamaan palvelua. Plussaa SurfEasy saa erityisesti ilmaisesta 500MB datasta, jonka ansiosta pääset testaamaan tätä VPN-palvelua riskittä. Asiakaspalvelu on aukioloaikojen puitteissa tehokas ja ystävällinen, ja yhteysnopeudet ovat erityisesti lähipalvelimilla mitä mainioimmat.

Monilla muilla osa-alueilla SurfEasy jää kuitenkin kauas kilpailijoidensa asettamasta rimasta. Se ei esimerkiksi sovi käyttäjälle, joka hakee VPN-palvelua suoratoistopalveluiden ulkomaisen sisällön katselemiseksi. Lisäksi, jos yksityisyys – kuten monelle muullekin käyttäjälle – on sinulle kultaa, suosittelemme lämpimästi kokeilemaan 14 Eyes -allianssin (johon Yhdysvallat ja Kanada kuuluvat) ulkopuolella operoivia VPN-palveluita.