Päivitetty: 18.1.2021

Monet meistä ovat varmaan kuulleet IP-osoitteista. IP-osoite kietoutuu merkittävällä tavalla virtuaalisen erillisverkon eli VPN-palvelun käyttöön, sillä yksi VPN-yhteyden tehtävistä on piilottaa käyttäjän IP-osoite. Staattinen IP-osoite on yksi IP-osoitteen muoto, jonka taakse kätkeytyy erilaisia ominaisuuksia. Mutta mitä staattinen IP osoite oikein tarkoittaa ja mihin sitä tarvitaan?

Staattinen IP: Tehtävät ja ominaisuudet

Jo nimi staattinen IP voi paljastaa sen ominaisuuksista jotakin. Staattisella IP:llä viitataan kiinteään IP-osoitteeseen eli se ei koskaan muutu. Staattinen IP-osoite ei toisin sanoen kulje käyttäjän mukana vaikkapa kotoa ulkomaille, sillä mikäli sama laite yhdistetään verkkoon esimerkiksi hotellin langattoman Wifi-yhteyden kautta, IP-osoite ei ole enää sama.

IP-osoitteen voi tunnistaa useista eri numeroista, jotka on erotettu toisistaan pisteillä – esimerkiksi 68.172.249.160 tai 67.171.248.150. Nämä numerosarjat on puolestaan jaettu kolmen eri jakson kautta neljään eri segmenttiin. Kun käyttäjä yhdistää laitteensa verkkoon, laite näyttää IP-osoitteen. IP-osoitteen tehtävänä on siis tunnistaa se Internet-yhteys, jota sillä hetkellä käytetään – ei sen käyttäjää.

Koska staattinen IP-osoite ei muutu, se auttaa muodostamaan vakaan internetyhteyden. Tällä tapaa käyttäjät voivat kiertää tiettyjä rajoituksia ja kokevat vähemmän yhteysongelmia. Staattinen IP-osoite kykenee tarjoamaan myös normaalia nopeampia lataus- ja lähetysnopeuksia sekä suojaa tehokkaasti kotiverkkoa monia ulkoisia uhkia vastaan. Tästä syystä staattiset IP-osoitteet sopivat hyvin yrityskäyttöön, verkkosivujen isännöintiin ja palvelinten ylläpitoon.

Staattinen vai dynaaminen IP: Kumpi on parempi?

Staattisen IP-osoitteen vastakohtana toimii dynaaminen IP-osoite. Kuten voimme jo olettaa, dynaaminen IP-osoite voi muuttua milloin tahansa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se muuttuisi jokainen sekunti, sillä dynaaminen IP-osoite voi tästä huolimatta pysyä muuttumattomana esimerkiksi useiden kuukausien ajan.

Mistä sitten tietää, kumpi IP-osoite on käytössä? Jos et osaa vastata tähän kysymykseen, on varsin todennäköistä, että sinulla on käytössäsi dynaaminen IP-osoite. Tämä johtuu siitä, että staattinen IP-osoite on maksullinen, eli mikäli sinulla olisi tällainen IP-osoite käytössä, tietäisit siitä varmasti, koska myös maksat siitä. Dynaaminen IP-osoite puolestaan toimii niin kutsuttuna vakiona useimmissa Internet-yhteyksissä.

Staattiset IP-osoitteet sopivat niille käyttäjille, jotka haluavat kontrolloida nettiyhteyttään paremmin. Lisäksi staattiseen IP-osoitteen sisältyy parempia ominaisuuksia – onhan se maksullinen. Toki dynaamisella IP-osoitteella on omat hyvät puolensa; se on maksuton ja helppo käyttää, ja sen maantieteellinen sijainti on staattista IP-osoitetta epätarkempi. Lisäksi dynaaminen IP-osoite on Internet-palveluntarjoajan kannalta kaikkein tehokkain valinta.

Se, kumpi näistä IP-osoitteista on parempi, riippuu täysin siitä, millaisia ominaisuuksia käyttäjä vaatii IP-osoitteelta. Totuus on kuitenkin se, että molemmat IP-osoitteet ovat alttiita IP-vuodoille, sillä hakkerit ja haittaohjelmat voivat saada IP-vuodon kautta selville käyttäjän sijainnin lisäksi muun muassa tietoja hänen verkkokäyttäytymisestään.

Staattinen IP ja VPN-palvelut

Yksi staattisen IP-osoitteen merkittävimmistä haittapuolista on sen teknisyys. Sen lisäksi, että niistä tulee maksaa ylimääräistä, ne täytyy määrittää asiantuntevan henkilön tai organisaation toimesta, sillä staattisen IP:n asentaminen ja hallinnointi vaativat hyviä teknisiä taitoja.

Tämän lisäksi staattinen IP on turvallisuudestaan huolimatta altis kaappauksille, sillä se ei tarjoa käyttäjälle anonymiteettiä verkossa liikuttaessa. Tällöin ylimääräistä suojaa netin käyttöön tuo virtuaalinen erillisverkko eli VPN. VPN voi palveluntarjoajasta riippuen tarjota muun muassa seuraavia hyödyllisiä ominaisuuksia:

Piilottaa käyttäjän IP-osoitteen ja sijainnin
– Suojaa internet-yhteyden ja tarjoaa täyden anonymiteetin
– Tarjoaa armeijatason salauksen ja useita turvallisia protokollia
– Mahdollisuus hyödyntää muiden maiden suoratoistopalveluita ja maakohtaisella estolla suojattuja sivustoja
– Useita lisäominaisuuksia, kuten Kill Switch, Adblock sekä DNS- ja IP-vuotosuojat
– Tarjoaa useita staattisia IP-osoitteita ympäri maailmaa

Kuten voimme nähdä, VPN-palvelun avulla voit sekä suojata nettisurffailun, piilottaa IP-osoitteesi että päästä käsiksi maakohtaisella estolla turvattuihin sivustoihin. Jos haluat kokeilla staattista IP-osoitetta VPN-palvelun avulla, tällä hetkellä parhaimmalla hinta-laatusuhteella varustettuja VPN-palveluita ovat NordVPN, Trust.Zone, TorGuard ja VPNArea.