Päivitetty: 30.12.2020

Ruotsalainen PrivateVPN ei kenties ole yltänyt markkinoilla samanlaiseen maailmanmaineeseen kuin sen suurimmat kilpailijansa ExpressVPN, NordVPN tai GyberGhost, mutta tämä ei automaattisesti tarkoittaisi sitä, etteikö kyseessä olisi täysin mukiinmenevä VPN-palvelu. Mutta nyt kysymys kuitenkin kuuluu, onko PrivateVPN todella maailman turvallisin VPN-verkko, kuten se omilla verkkosivuillaan meille mainostaa?

PrivateVPN ominaisuudet

Mitä hyvään VPN-palveluntarjoajaan tulee, sen on ehdottomasti kyettävä tarjoamaan käyttäjilleen vankkumatonta turvallisuutta ja anonymiteettiä verkossa liikuttaessa – tietysti mahdollisimman kilpailukykyisellä hinnalla ja tehokkailla yhteysnopeuksilla varustettuna. Sukelletaanpa alla tarkemmin siihen, mitä PrivateVPN:llä on asiakkailleen tarjota.

Turvallisuus ja yksityisyys

Turvaominaisuuksien puolella PrivateVPN ei varmasti jätä ketään kylmäksi. PrivateVPN luottaa kymmenien muiden VPN-palveluntarjoajien tavoin AES 256-bittiseen armeijatason salaukseen. Protokollien joukosta puolestaan löytyvät niin OpenVPN UDP/TCP, L2TP, IPsec, PPTP kuin IKEv2. Lisäksi PrivateVPN on pärjännyt kunnioitettavasti sekä IP- ja DNS-vuototesteissä että Kill Switchin toimintaa mittaavissa testeissä.

Sijainti Ruotsissa voi herättää muutamia kysymysmerkkejä, sillä Ruotsin hallitus on viime aikoina pyrkinyt tiukentamaan tietojen käsittelyä koskevia lakeja yhtenä tavoitteenaan painostaa paikallisia VPN-palveluntarjoajia ylläpitämään käyttäjistään pakollista lokia.

Lisää kysymyksiä herättää PrivateVPN:n moniselitteinen tietosuojakäytäntö. Vaikka muuten tietosuojakäytäntö muistuttaa pitkälti monien muiden VPN-palveluntarjoajien linjausta, PrivateVPN ilmoittaa, että käyttäjien on hyväksyttävä evästeiden käyttö palvelun aktivoimiseksi, ja että näitä tietoja voidaan säilyttää tarpeen mukaan pitempään ja niitä voidaan luovuttaa tarpeen tullen myös kolmansille puolille sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella. Tämän lisäksi PrivateVPN:n yksityisyyskäytännöistä ei ole puolueettomien toimijoiden osalta todennettuja raportteja. Tässä kohtaa jäimmekin kaipaamaan läpinäkyvämpää ja suoraviivaisempaa toimintaa PrivateVPN:n osalta.

Käyttökokemus

Tarkat ohjeet sekä linkit laitekohtaisen sovelluksen lataamiseksi (Windows, Mac, iOs, Android, Linux) löytyvät kätevästi PrivateVPN:n kotisivuilta. Sovelluksen lataaminen ottaa vain muutaman sekunnin, jonka jälkeen käyttäjän on vain kirjauduttava sisään, valittava haluttu palvelin ja valmista, VPN-yhteys on heti käytössä! Sovelluksen käyttöliittymä on konfiguroitu automaattisesti turvaamaan käyttäjän verkkoyhteyden netissä liikuttaessa, mutta kokeneemmat käyttäjät pääsevät kätevästi päivittämään ja muuttamaan oletusasetuksia suoraan sovelluksessa.

Palvelimet ja yhteysnopeudet

PrivateVPN ei pääse juurikaan kehuskelemaan palvelintensa monipuolisuudella, sillä reilun 150 palvelimen verkostollaan se jää kauas kilpailijoidensa tuhansien palvelinten verkosta. Palvelimet ovat kuitenkin hyvin edustettuina erityisesti suositummissa sijainneissa (Yhdysvallat, Eurooppa ja Aasia) ja valinnanvaraa löytyy paljon myös Etelä-Amerikasta ja Lähi-idästä. L2TP-protokollan myötä PrivateVPN toimii myös Kiinassa.

Mitä yhteysnopeuksiin tulee, PrivateVPN on saanut testeissä varsin hajanaisia tuloksia. Siinä missä monet käyttäjät ovat raportoineet palvelinten ylläpitävän loistavia yhteysnopeuksia, toiset ovat olleet pettyneitä siihen, että yhteys on hyvin epävakaa. Kritiikistä huolimatta PrivateVPN:n yhteydet olivat testeissämme riittävän nopeita sekä UHD-kuvan pyörittämiseen että suurempien P2P-tiedostojen lataamiseen.

Asiakaspalvelu

PrivateVPN:n asiakaspalvelu yllätti positiivisesti. Kätevän live-chat palvelun kautta saimme yhteyden asiakaspalvelijaan vain muutamissa sekunneissa, ja vastaukset olivat kattavia ja ammattimaisia. Live-chatin lisäksi asiakaspalvelija on mahdollista saada kiinni perinteisellä yhteydenottolomakkeella ja sivustolta löytyy myös hyödyllisiä aloitusvideoita VPN-sovelluksen asentamista varten. Myös PrivateVPN:n UKK-osio on erittäin kattava.

Yhteensopivuus suoratoistopalveluiden kanssa

Plussaa PrivateVPN:lle ropisee ensinnäkin kotisivujen laajasta Unblock Netflix -oppaasta, jonka avulla käyttäjä kuin käyttäjä saa täysimääräisen käsityksen siitä, miten kyseisen palveluntarjoajan palvelimet toimivat tämän suositun suoratoistopalvelun kanssa.

Jos haussa on VPN-palvelu elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistoon, PrivateVPN lieneekin yksi markkinoiden parhaimmista kandidaateista tähän tehtävään, sillä sen erikoistuneet palvelimet kiertävät todistetusti Netflixin, Hulun, BBC iPlayeriin sekä Amazon Prime Videon maakohtaiset estot. Lisäksi PrivateVPN tukee avoimesti P2P-tiedostojen jakamista ja lataamista.

Hinnoittelu

PrivateVPN jaksaa yllättää kilpailukykyisillä hinnoillaan. Ensinnäkin kuukausitilaus 8,10 dollarin hintaan on monia muita VPN-palveluntarjoajia huomattavasti edullisempi, sillä monet kilpailijat tarjoavat samaa pakettia jopa 10-15 dollarin hintaan kuukaudessa.

Seuraavaksi edullisin tilaus on kolmen kuukauden välein veloitettava tilaus, josta käyttäjät maksavat 5,03 dollaria kuussa (kolme kuukautta 15,08 dollaria). Hinnaltaan edullisin tilaus on loogisesti vuoden tilaus 3,82 dollarin hintaan (vuodessa 49,68 dollaria), johon sai arvostelun aikaan erikoistarjouksena vielä yhden kuukauden kaupan päälle.

Kun kaikkiin tilauksiin sisältyy vielä 30 päivän rahat takaisin -takuu (mikäli tilausta ei ole maksettu App Storen tai iTunesin kautta), 6 samanaikaista laitetta, 24/7 asiakaspalvelu, rajoittamaton data sekä monipuoliset turvaominaisuudet, kyseessä on toden totta hintansa arvoinen VPN-palvelu. Tilauksen voi lisäksi maksaa luottokorttien ja PayPalin ohella myös kryptovaluutalla ekstra-anonymiteetin takaamiseksi.

PrivateVPN yhteenveto

Piskuinen PrivateVPN on kaiken kaikkiaan monipuolinen VPN-palveluntarjoaja, joka kykenee laadukkaan turvatasonsa ja pro-luokan lisäominaisuuksiensa ansiosta painimaan lähes samassa luokassa markkinoiden suurnimien kanssa. Vaikka yhteysnopeuksissa esiintyy joitakin puutteita, Private VPN:n erikoistuneet palvelimet murtavat leikiten suoratoistopalveluiden maakohtaiset estot, tukevat torrentia sekä onnistuvat jopa kiertämään Kiinan suuren muurin.

Yhtiön tietosuojakäytäntö voi toki herättää tarkasti yksityisyyttään varjelevassa käyttäjässä joitakin kysymyksiä. Tästä huolimatta yhdistäessämme palvelun tarjoamat huippuominaisuudet kilpailukykyisiin hintoihin, on kasassa vähintäänkin kokeilemisen arvoinen pakkaus säännölliseen verkossa surffailuun.