Päivitetty: 30.12.2020

Mullvad VPN

Mullvad VPN mainostaa tarjoavansa asiakkailleen täyden nettiturvan ja helppokäyttöisen sovelluksen vaativampaankin käyttöön vain viidellä eurolla kuussa. Mutta onko kyseessä todella edullisuutensa puolensa myös laadukas ja käyttäjiensä yksityisyyttä vaaliva VPN-palveluntarjoaja? Tässä arvostelussa otamme asiasta selvää.

Mullvad VPN – ominaisuudet

Mullvad VPN voi nimeltään ja tunnettavuudeltaan olla moniin muihin kilpailijoihinsa verrattuna vielä varsin pieni tekijä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, etteikö kyseessä voisi olla laadukas VPN-palveluntarjoaja, joka antaa rahoillesi vastinetta. Jotta pystyisimme vastaamaan tarkemmin siihen kysymykseen, onko Mullvad VPN todella kokeilemisen arvoinen VPN-palvelu, syvennymme seuraavassa osiossa tarkemmin sen tärkeimpiin ominaisuuksiin.

Käyttökokemus

Myös aloittelija pääsee nopeasti mukaan Mullvad VPN:n käytön saloihin. Palvelun käyttöliittymä on erittäin hillitty ja helppo käyttää. Asiakkaan henkilöllisyyden suojaamiseksi tämä VPN-palveluntarjoaja ei pyydä edes rekisteröitymisen yhteydessä sähköpostiosoitetta, puhelinnumeroa tai muita henkilötietoja; pelkkä tilinumero tai PayPal-tilin ja bitcoinien kautta maksaminen onnistuu.

Palvelimet

Tällä hetkellä pieni ja piskuinen Mullvad VPN tarjoaa asiakkailleen 760 serveriä 35:ssä eri maassa ja 57:ssä eri kaupungissa. Vaikka tällä mittakaavalla Mullvad VPN ei ylläkään suurimpien kilpailijoidensa jopa tuhansien palvelinten valikoimaan, kyseessä on peruskäyttöön sopiva määrä erilaisia palvelimia. Eri maanosat ovat suhteellisen hyvin edustettuna palvelinten joukossa – tärkeimmät, eli Yhdysvaltojen, EU:n, Iso-Britannian ja parin merkittävän Aasian palvelimen sijainnit mukaan lukien.

Palvelinten nopeus

Palvelinten määrän ja sijaintien puute korvautuu kuitenkin tehokkaasti niillä yhteysnopeuksilla, joita Mullvad VPN:llä on asiakkailleen tarjota. Vaikka VPN-yhteyden ollessa päällä nettiyhteys putoaa jonkin verran automaattisesti, ei se Mullvad VPN:n nopeustestien mukaan pudonnut enimmillään kuin 25–35 prosenttia. Mullvadin yhteysnopeudet riittävät siis mainiosti sekä HD-kuvan suoratoistoon kuin suurempienkin tiedostojen lataamiseen.

Turvallisuus

Mullvad VPN hyödyntää muiden laadukkaiden VPN-palveluiden tapaan armeijatason 256-bit AES -salausta, jota on ainakin tähän asti ollut mahdotonta murtaa. Armeijatason salausta ovat tukemassa SSL/SSH -tunnelointi, SOCKS5 Proxy sekä automaattinen Switch-toiminto, joka suojaa nettiyhteyden myös silloin, jos VPN syystä tai toisesta kaatuu. Yhtiö on saanut puhtaat paperit myös DNS- ja WebRTC-vuototesteistä.

Asiakaspalvelu

Mullvadin asiakkaat ovat olleet netissä julkaistujen kommenttien mukaisesti varsin tyytyväisiä asiakaspalveluun. Vaikka pääasiallinen kanava yhteydenottoja varten onkin sähköpostin välityksellä, yhtiö sijaitsee Ruotsissa, jossa aikaero Suomeen verrattuna on niin pieni, että vastauksia ei tarvitse juurikaan odotella. Oma testaajamme lähetti viestin puoli kolmen aikaan iltapäivällä perjantaina ja vastaus Mullvadin asiakaspalvelulta odotti sähköpostissa 15 minuuttia myöhemmin. Sivustolta löytyy myös hyödyllinen ja kattava UKK-osio, josta voit löytää vastauksen moneen mieltä painavaan kysymykseen.

Toimivuus Kiinassa

Vaikka Kiinan viranomaiset pyrkivät jatkuvasti estämään VPN:ää käyttävät yhteydet, Mullvad VPN toimii myös Kiinassa tähän erikoistuneiden palvelinten kautta. Niiden avulla Mullvad lähettää käyttäjän tiedot näille palvelimille SSH-protokollan avulla, joka puolestaan pystyy ohittamaan Kiinan viranomaisten suorittaman valvontatason.

Yksityisyydensuoja

On mukava nähdä, miten vakavasti tämä palveluntarjoaja ottaa asiakkaidensa yksityisyyden suojaamisen. Mullvad kertoo yksityisyydensuojakäytännössään suoraan siitä, miten se ei kirjaa käyttäjiensä tietoja ja pitää kaikki käyttäjätilit täysin nimettömiä. Vaikka yhtiö sijaitsee 14 Eyes -allianssiin kuuluvassa maassa eli Ruotsissa, Mullvad on lokikäytännössään erittäin läpinäkyvä VPN-palveluntarjoaja moniin muihin saman allianssin maissa oleskeleviin kilpailijoihinsa verrattuna; vaikka paikalliset viranomaiset sitä pyytäisivät, ei Mullvadilla ole tiukan lokikäytäntönsä ansiosta edes henkilökohtaisia tai arkaluonteisia tietoja luovutettavaksi.

Yhteensopivuus suoratoistopalveluiden kanssa

Mullvad VPN sallii P2P-vertaisverkkojen käyttämisen, joten kyseessä on VPN-palvelu, joka tukee myös torrentien lataamista. Lisäksi tiedossa on hyviä uutisia suoratoistopalveluiden käyttäjille, sillä Mullvadin palvelimet kykenevät kiertämään leikkisästi lähes kaikkien tunnetuimpien suoratoistopalveiden (kuten Amazon, Hulu ja BBC) maakohtaiset estot. Pientä miinusta tämä palveluntarjoaja saa kuitenkin siitä, että Netflixin maakohtaisten estojen murtamisessa esiintyy usein ongelmia, esimerkiksi Yhdysvaltojen Netflixin sisällön toistaminen ei onnistu ollenkaan.

Hinta

Mullvad VPN ei juurikaan sekoita käyttäjiään lukuisilla eri tilauksilla ja hinnoilla – miksi? Koska tämä VPN-palveluntarjoaja tarjoaa käyttäjilleen tasan yhden tilauksen edulliseen 5 euron kuukausihintaan. Kyseessä on loistava diili erityisesti sinulle, joka haet käyttöösi VPN-palvelua edulliseen hintaan ilman, että sinun tarvitsisi sitoutua siihen vuosikausien ajaksi. Onkin pidettävä mielessä, että Mullvadin kilpailijoilla sama kuukausittain maksettava tilaus on yleensä jopa tuplasti kalliimpi; keskivertohinta markkinoilla on noin 9,99–14,99 euroa kuussa.

Mullvad VPN – yhteenveto

Mullvad on vielä pieni ja hieman tuntemattomampi VPN-palvelu, mutta samalla se on todistanut olevansa kokeilemisen arvoinen. Palvelinten määrän puutetta korvaavat nopeat yhteydet, jotka sopivat niin torrentien lataamisen kuin suoratoistopalveluiden HD-kuvan vastaanottamiseen. Pientä miinusta tämä palvelu saa kuitenkin siitä, ettei se kykene kiertämään Netflixin maakohtaisia estoja.

Mullvad VPN ottaa tosissaan asiakkaidensa yksityisyyden ja suojaa sitä tehokkaasti niin tiukalla nollaloki-käytännöllään kuin armeijatason salauksella. Nopea asiakaspalvelu, edullinen kuukausihinta sekä toimivuus Kiinassa tuovat tälle piskuiselle palvelulle odotetun lisäplussan. Suositeltava VPN-palveluntarjoaja sekä satunnaiseen että päivittäiseen käyttöön.

Katso myös:

Mikä on VPN?