VPN tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa. Nimen kirjainyhdistelmä tulee englannin kielen sanoista Virtual Private Network. Sen avulla verkkoliikennettä voidaan suojata häirinnältä, seurannalta ja rajoituksilta. VPN-verkon kautta voit esimerkiksi selailla verkkosivuja, jotka eivät muuten näkyisi Suomessa maarajoitusten vuoksi. Toki vastaavasti VPN mahdollistaa myös monien suomalaisten palvelujen, kuten Yle Areenan, käytön ulkomailta.

VPN piilottaa koneesi sijainnin ja salaa yhteytesi. Sen avulla voit siis käyttää myös avoimia verkkoja, kuten lentoasemien Wi-Fi-yhteyttä ilman pelkoa tietojesi kaappaamisesta. Hyvä VPN-palvelu suojaa verkkotoimintasi siten, että kukaan ei voi nähdä millä sivustoilla käyt.

Kuinka VPN toimii?

VPN toimii muodostamalla salatun yhteyden sinun ja kohteesi välille VPN-palvelimen kautta. Samalla se piilottaa IP-osoitteesi, joka korvataan palvelun luomalla IP-osoitteella. Näin kukaan ei voi jäljittää sinua IP-osoitteesi perusteella tai yhdistää internetissä tekemiäsi asioita sinuun IP-osoitteesi avulla.

VPN salaa tietosi

VPN käyttää salausprotokollaa, joten tietosi pysyvät turvassa VPN-yhteyttä käytettäessä. Tämä on erittäin hyödyllinen työkalu siksi, että koneemme sisältävät runsaasti erilaista arkaluonteista materiaalia, kuten erilaisia käyttäjätunnuksia, salasanoja ja korttitietoja. Lähettämäsi ja vastaanottamasi tiedot kietaistaan salattuun kapseliin siirron ajaksi ja salaus puretaan erillisen prosessin kautta vasta, kun tiedot saapuvat niiden määränpäähän. Tämän salauksen ansiosta kaikki tietosi ovat turvassa, vaikka yhdistäisit laitteesi vahingossa rikollisten käyttämään valeverkkoon esimerkiksi lentokentällä.

VPN muodostaa tunnelin, joka kulkee valitsemasi VPN-palvelimen kautta kohteeseesi. Tiedot kulkevat tässä tunnelissa suojatussa kapselissa, jotta ne pysyvät turvassa. Useat VPN-palveluja tarjoavat ohjelmat pitävät sisällään kymmenien maiden palvelimia, joista voit valita itsellesi mieluisan tai sillä hetkellä tarpeisiisi sopivan palvelimen, jonka kautta muodostat yhteyden verkkoon.

Mille laitteelle VPN-ohjelman saa asennettua?

VPN on hyvä asentaa kaikille niille laitteille, joiden internetin käytön haluat suojata. Oli kyseessä sitten tietokone, kannettava, älypuhelin tai tabletti, on jokaiselle laitteelle olemassa VPN-ohjelmia ja sovelluksia. Mikäli sinulla ei ole isoa kasaa erilaisia laitteita, saat luultavasti kaikki laitteet suojattua yhdellä VPN-palvelun perustilauksella.

VPN on saatavissa kaikille käyttöjärjestelmille, oli kyseessä sitten Windows, iOS, Linux tai Android. Useat ohjelmistot on valmiiksi rakennettu toimimaan useammalla erilaisella laitteella, joten sinun ei välttämättä tarvitse hankkia useampaa palvelua vaikka käyttäisitkin useampaa eri käyttöjärjestelmää tai laitetta.