Päivitetty: 30.12.2020

IP-osoitteen piilottaminen parantaa nettisurffailusi yksityisyyttä helposti. IP-osoite on eräänlainen julkinen ID-numero internetissä. Aina kun teet jotain internetissä, IP-osoitteesi kertoo, minne serverit lähettävät datan jota selaimesi kysyy.

Kuulostaako tekniseltä? Käytännössä siis jokainen verkkosivu, jota käytät, tietää IP-osoitteesi. Monet sivustot tallentavat selaajien IP-osoitteen, ja käyttävät tätä informaatiota esimerkiksi mainonnan kohdentamiseen. Monet käyttäjät eivät tykkää ajatuksesta, ja haluavatkin piilottaa IP-osoitteen.

Miksi piilottaa IP-osoite?

IP-osoitteen piilottaminen parantaa nettisurffailun turvallisuutta ja yksityisyyttä. IP-osoitteen piilottaminen vähentää mahdollisuuksia kohdentaa sinuun mainontaa yhtä tehokkaasti tai ylipäätään mahdollisuuksia jäljittää, mitä olet tehnyt netissä.

Lisäksi IP-osoitteen piilottamalla voi surffailla netissä ilman rajoituksia. Mm. Kiinassa netin käyttöä rajoitetaan valtion toimesta merkittävästi. Esimerkiksi Googlen palveluita ei Kiinassa voi palomuurin estojen takia käyttää muuta kuin VPN:n avulla. Myös jotkin nettisivut tai suoratoistopalvelut – kuten Netflix – rajoittaa palvelun valikoimaa sen mukaan, missä maassa käyttäjän IP-osoite sijaitsee.

IP-osoitteen piilottamisen avulla voit selata nettiä niin, että sivustot eivät tiedä missä maassa todellisuudessa sijaitset. Tämän myötä mm. Kiinan rajoitusten tai nettisivujen maarajoitusten kiertäminen on mahdollista.

Miten IP-osoitteen voi piilottaa?

IP-osoitteen piilottaminen onnistuu helpoiten ottamalla käyttöön VPN-yhteys. Kun nettiyhteys luodaan VPN-yhteyden kautta, tietoliikenne kulkee ikään kuin ylimääräisen mutkan kautta, eli VPN-palvelimen kautta. VPN-palvelimen sijainnin voi useimmissa VPN-palveluissa valita, jolloin nettisivut näkevät vain VPN-palvelimen IP-osoitteen ja sijainnin. Oikea sijaintisi ja IP-osoitteesi on siis piilossa nettisivuilta ja verkkopalveluilta.

Katso myös: Mikä on VPN?

Entä sitten VPN-palvelun turvallisuus ja yksityisyys – jos IP-osoite ja kaikki liikenne kulkee VPN-palvelulle, eikö tässä ole mahdollisuus taas huonontaa yksityisyyttä?

Vastaus on yksinkertainen: kyllä on. Tämän vuoksi oikean VPN-palvelun valinta onkin ensiarvoisen tärkeää. Mm. monet ilmaiset VPN-palvelut ovat yksityisyydensuojaltaan todella heikkoja, ja sellaisen käyttäminen voikin pahimmillaan vain huonontaa yksityisyydensuojaasi.

Markkinoilta löytyy onneksi myös monia luotettavia VPN-palveluja. Parhaat VPN-yhteydet ovat käytännössä aina maksullisia, mutta jopa parhaiden palvelujen kustannukset ovat yleensä vain muutamia euroja kuukaudessa. Se on pieni kustannus oman yksityisyyden varmistamisesta.

Miten saan käyttööni VPN-yhteyden?

VPN-yhteyden käyttöönotto on helppoa. Paras vaihtoehto on valita luotettavan VPN-palveluntarjoajan palvelu ja tehdä tilaus. Palvelun käyttöönottoon löytyy aina yksityiskohtaiset ohjeet palvelun nettisivuilta. Käytännössä palvelun käyttöönotto on todella yksinkertaista: Valitse tilaus, suorita maksu, lataa palvelun sovellus tietokoneellesi tai puhelimeesi ja napsauta VPN-yhteys päälle. Helppoa, eikö?

Valitse luotettava ja laadukas VPN

Luotettavia ja kohtuuhintaisia VPN-palveluja on mm. NordVPN, ExpressVPN ja suomalainen F-Securen Freedome VPN. Näistä kaksi ensimmäistä toimii mainiosti yhdessä myös suoratoistopalvelujen kanssa, mutta valitettavasti F-Securen VPN-palvelusta tätä ominaisuutta ei löydy.

Mikäli haluat lukea lisää parhaiden VPN-palvelujen eroista sekä arvio parhaasta VPN-palvelusta, tutusti artikkeliimme paras VPN.