Päivitetty: 30.12.2020

HideMyAss

HideMyAss (HMA) on brittiläinen VPN-palveluita tarjoava yritys. Räväkästä nimestään huolimatta tämä palveluntarjoaja näyttäisi ottavan tehtävänsä varsin vakavasti. Nyt kysymys kuitenkin kuuluu, onko HMA hinnoiltaan ja laadukkuudeltaan varteenotettava VPN-palvelu?

HideMyAss VPN – ominaisuudet

Tässä arvostelussa kerromme sinulle tarkemmin, onko HMA todella rahojesi arvoinen palveluntarjoaja vai kannattaako varat mieluummin investoida johonkin toiseen palveluntarjoajaan. Tutustutaanpa siis seuraavaksi tarkemmin HideMyAss VPN:n ominaisuuksiin.

Turvallisuus

On sanomattakin selvää, että se, mitä kuluttajat hakevat VPN-palvelulta, on tietysti ennen kaikkea turvallisuus. Esimerkiksi DNS- ja WebRTC -vuotoja mittaavissa testeissä HMA on pärjännyt hyvin ja osoittanut, että kyseessä on ainakin näillä näkymin turvallinen ja vankka VPN-palvelu.

Protokollana HMA hyödyntää jo lähes alan standardiksi noussutta OpenVPN-protokollaa, joka on vuosien saatossa osoittanut turvallisuutensa. Lisäksi tämän UDP:llä varustetun protokollan tiedetään tukevan tehokkaampia yhteysnopeuksia.

Samalla tapaa kätevä IP-osoitteen vaihto, jossa käyttäjän IP-osoitetta vaihdetaan sattumanvaraisesti esimerkiksi 10 minuutin välein tai kerran päivässä, auttaa nostamaan palvelun turvallisuutta entisestään.

Kätevä Kill Switch -toiminto puolestaan auttaa suojaamaan yhteyden myös silloin, jos VPN-yhteys syystä tai toisesta heikkenee tai katkeaa kokonaan. Nämä kaikki edellä mainitut ominaisuudet ovatkin nousseet tänä päivänä lähes jokaisen luotettavan ja turvallisen VPN-palveluntarjoajan must-ominaisuuksiin.

Helppokäyttöisyys

HMA:lle sataa kiitosta palvelun erittäin helposta ja mutkattomasta lataamisesta, joka onnistuu vain muutamassa minuutissa. Palvelun käyttöliittymä on mutkaton käyttää myös ensikertalaiselle. Sovelluksen käyttäminen ei siis erityisiä tekniikkataitoja vaadi, sillä riittää, että kirjaudut sisään, valitset haluamasi palvelimen, ja valmista – yhteytesi on suojattu. Sovellus on täysin riisuttu turhista ylimääräisistä härveleistä ja härppäkkeistä, ja keskittyykin juuri olennaiseen eli nettiyhteyden suojaamiseen.

Palvelimet

HMA ei turhaan kehuskele palvelinten määrällään, sillä tämän palveluntarjoajan palvelinten joukosta todellakin löytyy valinnanvaraa; jopa 290 eri sijaintia yli 190:ssä eri maassa! Kaikki maailman alueet ja maanosat on edustettuna loistavasti HMA:n valikoimassa, ja tässä kohtaa tälle VPN-palvelulle onkin aika tarjota sen ansaitsema hypetys – vain hyvin harva kilpailija todella yltää HMA:n tarjoaman palvelinten valikoiman rinnalle!

Yhteysnopeudet

Palvelinten määrän lisäksi HMA loistaa tarjoamissaan yhteysnopeuksissa, sillä yhteysnopeudet ovat pärjänneet hyvin lukuisissa eri nopeustesteissä. Tiedämme, että VPN-yhteyden ollessa päällä nettiyhteyden normaalinopeus tippuu automaattisesti, mutta erityisesti Euroopan ja Amerikan mantereen palvelimet toimivat loistavasti, sillä yhteysnopeus tippui VPN-palvelun ollessa päällä keskinmäärin 20–25 prosenttia alkuperäisestä. Aasian palvelimilla yhteys hidastui vain hieman tätä enemmän.

Voisi kuvitella, että niin monen eri palvelimen ylläpitäminen lähes jokaisessa maailman kolkassa toisi suuria mutkia yhteysnopeuksien ylläpitoon, mutta päinvastoin HMA haluaa tässä mielessä varmistaa, että yhteysnopeudet todella ovat rahojesi arvoisia.

Lokikäytäntö ja sijainti Iso-Britanniassa

Joitakin käyttäjiä voi varmasti huolettaa HMA:n sijainti Five Eyes -allianssiin kuuluvassa maassa eli Iso-Britanniassa. Iso-Britannia on taas tunnettu siitä, että se on ottanut käyttöön järeitä aseita kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi. Siksi myös HMA:n sijainti kyseisessä maassa voi herättää kysymyksiä.

Tästä syystä HMA:n lokikäytäntö loogisesti poikkeaa monista muista VPN-palveluntarjoajista. Kyseessä ei siis ole täyden nollalokin palvelu, sillä HMA kerää käyttäjistään joitakin tietoja ja voi jakaa niitä eteenpäin Iso-Britannian viranomaisille. Ja kyllä, olemme sataprosenttisesti sitä vastaan, että rikolliset käyttävät VPN-palveluita jälkiensä peittämiseen, mutta samalla on syytä muistuttaa, että juuri tästä me käyttäjät VPN-palvelulle maksamme; suojataksemme oman henkilöllisyytemme ja nettikäyttäytymisemme verkossa liikuttaessa.

Asiakaspalvelu

HMA:n asiakaspalvelu ei kieltämättä ole paras luokassaan. Yhteydenottolomakkeen lisäksi muita keinoja ei juurikaan ole, ellei sitten halua tägätä palveluntarjoajaa Twitterissä tai muualla sosiaalisessa mediassa. Yleisesti ottaen vastausten tehokkuus takkuilee ja monet käyttäjät ovatkin valittaneet siitä, että asiakaspalvelun vastausta saa odottaa useamman vuorokauden ajan. Plussaa toki HMA saa osittain suomenkielisistä sivuistaan!

Hinta

HideMyAss ei todellakaan ole hinnalla pilattu VPN-palveluntarjoaja. Tällä hetkellä hinnastosta löytyy kolme tilausta: 12 kuukauden tilaus yhteensä 4,39€/kk (52,68 € vuodessa), 12+3 kuukauden tilaus 3,51€/kk (52,68 € vuodessa) sekä 36 kuukauden tilaus 2,99€/kk (107,64€ kolmessa vuodessa). Yksistään hintojensa puolesta kyseessä on äärimmäisen houkutteleva vaihtoehto.

Yhteensopivuus suoratoistopalvelujen kanssa

Osa HMA:n palvelimista tukee joitakin suoratoistopalveluita, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain Netflixin varsin tiukan maakohtaisen eston kiertämisessä on esiintynyt joitakin ongelmia. Kyseessä ei myöskään ole yleisellä tasolla paras mahdollinen VPN-palveluntarjoaja torrentien lataamiseen, vaikka HMA itsessään ei niitä kiellä.

HideMyAss VPN – Yhteenveto

HideMyAss VPN on saanut aikaisemmin muun muassa The Guardianin, Cnetin ja VPN Mentorin myötä positiivisia arvosteluja. Kehuja on satanut erityisesti palvelinten monipuolisuudesta sekä tehokkaasta suorituskyvystä. HMA:n hinnatkaan eivät päätä huimaa.

Sijainti Iso-Britanniassa ja moniselitteinen lokikäytöntö voivat loogisesti monia käyttäjiä huolettaa. Myös asiakaspalvelun hitaus sekä ajoittaiset ongelmat suoratoistopalveluiden kanssa voivat olla toisinaan turhauttavia. Palvelinten monipuolisuus, nopeat yhteydet, edullinen hinta sekä alan parhaimmat turvallisuusprotokollat yhdessä kuitenkin takaavat sen, että kyseessä on varsin korkean kaliiberin VPN-palvelu.