Päivitetty: 30.12.2020

AirVPN

Italiassa päämajaansa pitävä AirVPN on perustamisvuodestaan lähtien tehnyt tasaista kasvua VPN-palveluntarjoajien markkinoilla. Yrityksen takana seisovilla tekijöillä on itse asiassa takanaan jo useamman vuosikymmenen kokemus telekommunikaation alalta, eikä aluevaltaus VPN-markkinoillakaan ole aivan uusi, sillä AirVPN lanseerasi ensimmäisen (ja ilmaisen) versionsa markkinoille vuonna 2010.

AirVPN perustelee hyvin sivuillaan, miksi meidänkin tulisi valita palvelukseen juuri tämä VPN. Mutta ovatko nämä lupaukset pelkkää sanahelinää vai onko kyseessä todella kokeilemisen arvoinen VPN?

AirVPN – ominaisuudet

Tässä osiossa otamme AirVPN:n ominaisuudet suurennuslasin alle ja selvitämme, millainen palvelu tämän brändin takaa todellisuudessa kuoriutuu.

Turvallisuus

Turvallisuustason puolesta AirVPN on enemmän kuin mukiinmenevä VPN-palveluntarjoaja. Ensinnäkin on syytä mainita, että se hyödyntää protokollana OpenVPN-nimistä SSL VPN -ohjelmistoa, joka takaa palvelimille erinomaisen suorituskyvyn. Salaustasossaan AirVPN ei tyydy kuin parhaimpaan ja armeijatason huippusalauksena tunnettu AES-256 onkin saanut vuosien saatossa paljon kiitosta murtamattomasta turvallisuustasostaan.

AirVPN on parantanut palvelinten turvallisuutta myös monilla muilla ominaisuuksilla, näistä mainitsemisen arvoisia muun muassa jaettu tunnelointi, WebRTC-, DNS- ja IPV6-vuotojen esto sekä Kill Switch -toiminto. Myös käyttäjien IP-osoitteen säännöllinen vaihto kuuluu AirVPN:n monipuolisiin turvaominaisuuksiin.

Toimiiko AirVPN Kiinassa?

Vaikka tämä Kiinan kuuluisa muuri onkin ollut suhteellisen vaikeaa murtaa, AirVPN toimii myös Kiinassa. Tämän muurin kiertämiseksi tarvitset toki joitakin teknisiä taitoja, mutta tämän huomioon ottaen AirVPN on jakanut verkkosivuillaan käteviä oppaita tässä tehtävässä onnistumiseksi!

Nollaloki-käytäntö

Euroopan unionin tietosuojadirektiivejä noudattava AirVPN ilmoittaa sivuillaan, ettei seuraa mitään käyttäjiensä online-toimintaan liittyviä tapahtumia; eli toisin sanoen meillä on käsissämme täyden nollalokin VPN-palveluntarjoaja.

Lisäksi on piristävää nähdä, että kyseessä on myös hyvin rehellinen ja läpinäkyvä VPN-palvelu, joka ei pyri sekoittamaan käyttäjiään liian teknisillä ilmauksilla. AirVPN:n tietosuojakäytäntö onkin ollut tähän asti yksi helpoiten ymmärrettävistä tietosuojakäytännöistä, joka herättää luottamusta.

Käyttökokemus

Laitteelle ladattava AirVPN-sovellus on sekä helppo asentaa että käyttää. Ulkoasu ei tosin ole kaikkein uudenaikaisin, mutta sovellus on riisuttu ylimääräisistä lisäominaisuuksista, mikä tekee sovelluksen käyttämisestä helppoa myös ensikertalaiselle.

Mainittakoon, että AirVPN on yhteensopiva seuraavien laitteiden kanssa: iOS, Android, MacOS, Linux, Windows, SSH & SSL Tunnel, Tor, pfSense, AsusWRT, Tomato, DD-WRT ja ChromeOS.

Palvelimet ja nopeus

AirVPN:n valikoimasta löytyy tällä hetkellä vajaa 250 palvelinta reilussa 20:ssä eri maassa. Moniin kilpailijoihinsa verrattuna tämä palvelinten verkko ei määrällään juurikaan erotu joukosta, eivätkä kaikki maapallon mantereet ole tässä listassa kunnolla edustettuina. Pisteet puolelleen AirVPN vie kuitenkin kotisivujensa Servers-osiossa sijaitsevista tilastoista, joista käyttäjät löytävät näppärästi niin nopeimmiksi palvelimiksi rankatut palvelimet kuin ne palvelimet, joissa on viimeisen tunnin aikana tapahtunut virheitä.

Nopeustesteissä AirVPN on puolestaan pärjännyt loistavasti. Pieni määrä palvelimia vaatii myös vähemmän resursseja, minkä ansiosta AirVPN kykenee tarjoamaan käyttäjilleen varsin erinomaisia yhteysnopeuksia. Sekä Yhdysvaltojen, Euroopan että Aasian palvelimet onnistuivat tukemaan tasaista yhteysnopeutta, joka on enemmän kuin riittävä niin HD-kuvan suoratoistoon kuin suurten tiedostojen lataamiseen.

Asiakaspalvelu

Mitä AirVPN:n asiakaspalveluun tulee, tähän puoleen kyseinen VPN-palveluntarjoaja voisi panostaa enemmän. Yhteydenottolomakkeen tai sosiaalisen median kautta lähetettyihin viesteihin vastataan 1-2 päivän sisällä, minkä ei todellakaan tulisi olla keskimääräinen odotusaika maksavalle asiakkaalle.

Vastausta odotellessa voi toki tutustua sivuston UKK-osioon, josta löytyy kattavia vastauksia yleisiin ongelmatilanteisiin. Samalla on kuitenkin syytä mainita, että tämä UKK-osio ei välttämättä ole ensikertalaisen kannalta paras vaihtoehto, sillä tältä osin UKK-osiosta saatava tieto on yllättävän teknistä.

Yhteensopivuus suoratoistopalveluiden kanssa

AirVPN on aikaisemmin onnistunut kiertämään niin Yhdysvaltojen Netflixin kuin Amazon Primen, BBC iPlayerin ja Hulun maakohtaiset estot, mutta samalla monet käyttäjät ovat kertoneet, etteivät he itse ole tässä tehtävässä onnistuneet. Suoratoistopalveluiden käytössä saattaa siis esiintyä ongelmia, mutta torrentien lataamiseen ja jakamiseen AirVPN sopii puolestaan loistavasti.

Hinta

Hinnoittelunsa puolesta AirVPN on sekä edullinen että monipuolinen. Tilausten hinnat ovat tällä hetkellä seuraavat:

  • Kolme päivää 2€
  • Yksi kuukausi 7€
  • Kolme kuukautta yhteensä 15€ (5€/kk)
  • Kuusi kuukautta yhteensä 29€ (4,83€/kk)
  • Vuosi yhteensä 49€ (4,08€/kk)
  • Kaksi vuotta yhteensä 79€ (3,29€/kk)
  • kolme vuotta yhteensä 99€ (2,75€/kk)

Maksaminen onnistuu sekä yleisimmillä luottokorteilla että PayPalilla, kryptovaluutalla ja lahjakorteilla. Mainittakoon, että tilauksiin ei kuulu monien muiden VPN-palveluiden tapaan rahat takaisin -takuuta, joten suosittelemme, että kokeilet ennen pitempiaikaisen paketin ostoa joko kolmen päivän tai maksimissaan kuukauden kestävää tilausta.

AirVPN – Yhteenveto

AirVPN yllättää positiivisesti turvallisuustasollaan, lisäominaisuuksillaan sekä palvelintensa yhteysnopeuksilla. Myös palvelun kilpailukykyiset hinnat sekä vaihtoehdot niin pitkille kuin lyhytaikaisemmille tilauksille ovat houkuttelevia.

Joillakin osa-alueilla on kuitenkin vielä parantamisen varaa. Laadukkaan VPN-palveluntarjoajan tulisi ehdottomasti tarjota asiakkailleen huomattavasti tehokkaampaa asiakaspalvelua sekä suuremman määrän palvelimia ympäri maailmaa. Myös puutteet suoratoistopalveluiden maakohtaisten estojen murtamisessa rapistavat hieman pisteitä. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin laadukas ja rehellinen, vahvan neljän tähden VPN-palvelu.